Κατά χρονολογική σειρά τιμήθηκαν οι παλαίμαχοι Ιατροί: Χαράλαμπος Νικολής, Θεόφιλος Χατζηστέργος, Μύρος Παπαχρήστος και Χαράλαμπος Κιάρης. Κατά χρονολογική σειρά τιμήθηκαν οι παλαίμαχοι Ιατροί: Χαράλαμπος Νικολής, Θεόφιλος Χατζηστέργος, Μύρος Παπαχρήστος και Χαράλαμπος Κιάρης.

Βραβευση Παλαίμαχων Εν ζωή Ιατρών, στο Χάνι. Νικολή Χ, Χατζηστέργο Θ, Παπαχρήστου Μ, Κιάρη Χ. Ιατρικός Σύλλογος Κω

Με πολύ κόσμο & συγκίνηση η βράβευση των παλαίμαχων ιατρών από τον Ιατρικό σύλλογο Κω, στο Χάνι | Το πορτραίτο των 4 βραβευθέντων πρωτοπόρων ιατρών του νησιού μας

( Ρεπορτάζ: Από Ξανθίππη Αγρέλλη -6 Οκτ 2019 https://www.aegeanews.gr/featured/291803/291803/ )
Aegeanews: Από Ξανθίππη Αγρέλλη, 6 Οκτ 2019
Κατά χρονολογική σειρά τιμήθηκαν οι παλαίμαχοι Ιατροί: Χαράλαμπος Νικολής, Θεόφιλος Χατζηστέργος, Μύρος Παπαχρήστος και Χαράλαμπος Κιάρης.

Το πορτραίτο των τεσσάρων βραβευθέντων πρωτοπόρων ιατρών του νησιού μας από τον Ιατρικό Σύλλογο Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Σίγουρα ο Ιπποκράτης, ο πατέρας και ιδρυτής της ύπατης των επιστήμων, της Ιατρικής, θα χαμογελάει γεμάτος ικανοποίηση για την υπέροχη τιμητική βραδιά των άξιων απόγονων του.

Από τα βότανα, ως τα πέτρινα στοιχειώδη σιδηρά πρώτα εργαλεία, από τους ξύλινους νάρθηκες για τα σπασίματα και τα κρεμυδόζουμα, για την αποστείρωση των πληγών, φθάσαμε στην σημερινή, θαυμαστή εξέλιξη της ιατρικής της βιολογίας, της νάνο- ιατρικής και της ρομποτικής χειρουργικής, καθώς και των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.

Τέσσερα άξια τέκνα, προερχόμενα από τα πανέμορφα και φιλόξενα χωριά της Κω, έβαλαν τον δικό τους λίθο στο οικοδόμημα της ιατρικής στο νησί μας, μαζί με πολλούς άλλους που τίμησαν και τιμούν το λειτούργημά τους. Πολύτιμη, ανεκτίμητη η υγεία, χωρίς αυτήν όλα εκμηδενίζονται. Άλλο τόσο πολύτιμοι, αναγκαίοι και απαραίτητοι, οι θεραπευτές της.

Την εξαιρετικά συγκινητική τιμητική εκδήλωση, στο κατάμεστο υπαίθριο προαύλιο χώρο, στο λαογραφικό Μουσείο ‘Χάνι,’ άνοιξε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, γενική ιατρός κ. Μαρία Φραζάκη και ακολούθως τον λόγο πήρε η οφθαλμίατρος κ. Κατερίνα Γαβαλά, πλέκοντας το εγκώμιο των τεσσάρων τιμώμενων ιατρών, που τα έδωσαν όλα για την υπηρεσία των ασθενών του νησιού μας και όχι μόνον.

Για τους γιατρούς που έφυγαν μαζί με ένα τιμητικό αγαλματίδιο, την προτομή του Ιπποκράτη και μια περγαμηνή, μίλησαν κατά σειρά, ο ορθοπεδικός ιατρός κ. Βασίλης Μπεσίρης, ο παιδίατρος κ. Ουρανός Εμμανουήλ, ο γενικός ιατρός κ. Σεβαστιανός Χρ. Παπαχρήστος και η γενική ιατρός κ. Μακρίνα Τσουλφά.

Χαράλαμπος Νικολής

Το ακτινολογικό του εργαστήριο, το πρώτο και μοναδικό στο νησί μας, συγκέντρωνε από όλα τα χωριά και τα γύρω νησιά, κάθε είδους ασθενών, που έπρεπε να δουν μέσω των ακτινών του Willem Conrad Roentgen 1845 -1923 (σπουδαία ανακάλυψη με το Νobel φυσικής -ιατρικής το 1901), αν είχαν σπασμένα τα μέλη τους ή αν υπήρχε βαθύτερο πρόβλημα στα ζωτικά εσωτερικά τους όργανα, κυρίως δε στους πνεύμονες.

Ο πρώτος και μοναδικός ακτινολόγος στην Κω ο κ. Χαράλαμπος Νικολής, γεννήθηκε στην όμορφη Κέφαλο. Τελειώνοντας το Γενικό Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κω, σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Ακτινολογία, στο Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στην πόλη της Κω και παράλληλα με το ιδιωτικό του ιατρείο, διορίστηκε ως ο πρώτος Διευθυντής ακτινολόγος στο Νοσοκομείο μας.

Νυμφεύθηκε την κ. Καλλιόπη Χατζημάρκου και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Αντώνη, τον Θανάση και τον Λάμπρο, που διαπρέπουν ως επιστήμονες. Όντας μεσήλικας, μετέβη στην Αθήνα για να εκπαιδευθεί στην Ακτινολογική υπερηχογραφία και επιστρέφοντας λειτούργησε τον πρώτο υπερηχογράφο στο νησί μας. Ευφυής και βαθιά φιλοσοφημένος, σεμνός και διακριτικός, υπήρξε ο καλύτερος ακτινοδιαγνώστης της εποχής του.

Πάντα συνεπής και εξυπηρετικός προς τους ασθενείς του, άσκησε έντιμα και με ιδιαίτερο ζήλο την ιατρική. Έζησε την αγωνία των ασθενών του, που περίμεναν ανυπόμονοι για να δουν αν η ακτινογραφία τους ήταν καθαρή ή έκρυβε κάποιο δυσάρεστο μυστικό.

Από τους τελευταίους φιλόσοφους ιατρούς, μιας άλλης ηρωικής, ρομαντικής ιατρικής, που σήμερα χάνεται μαζί με όσους την υπηρέτησαν.

Το 1997 αποσύρθηκε από την ενεργό ιατρική και επιδόθηκε στην συγγραφή αυτοβιογραφικών και λογοτεχνικών έργων, συνεχίζοντας μια ήρεμη και γαλήνια ζωή, με την υποδειγματική οικογένειά του.

Θεόφιλος Χατζηστέργος

Ο Σταμάτιος Μανούσης, ο πρώτος οφθαλμίατρος της Κω, πολιτικός και εξαίρετος επιστήμονας είχε την ευτυχία και το προνόμιο να εκπαιδεύσει τον αμέσως μετά διάδοχο του οφθαλμίατρο κ. Θεόφιλο Χατζηστέργο, ο οποίος γεννήθηκε το 1933 στο ορεινό χωριό, στο πανέμορφο Ασφνεδιού. Τελειώνοντας το Ιπποκράτειο Γενικό και μοναδικό Γυμνάσιο, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, εργαζόταν ως βοηθός, κοντά στο φημισμένο οφθαλμιατρείο, του πολιτικού και οφθαλμίατρου Κώου, αείμνηστου Σταμάτη Μανούση. Αυτή η συνεργασία, τον έκανε να αγαπήσει τον ιατρικό κλάδο της οφθαλμολογίας, την οποία και υπηρέτησε πιστά και με ιδιαίτερο ζήλο. Ζούσε τον πόνο των ασθενών του και την αγωνία τους αν η εγχείρηση καταρράκτη, θα έχει επιτυχία ή αν τα ανάλογα γυαλιά θα τους βοηθούσαν στην καθημερινότητα τους.

Μετά την στρατιωτική του θητεία ως αγροτικός ιατρός, στο Αγροτικό Ιατρείο Αντιμάχειας 1962-1964, ξεκίνησε την ειδικότητα της οφθαλμολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Ταυτόχρονα συνέχισε να εργάζεται, στην οφθαλμολογική κλινική του κ. Μανούση.

Έτσι εξελίχθηκε σε ένα ικανότατο οφθαλμίατρο, με λαμπρή καριέρα και πολυπληθή πελατεία.

Το 1967 νυμφεύθηκε την οδοντίατρο Πρεβενά Μαρία, με την οποία απέκτησαν δυο υιούς, τον Στέργο και τον Ευθύμιο.

Το 1968 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κω, όπου υπηρέτησε την οφθαλμολογία με επιτυχία για 35 συναπτά έτη. Παράλληλα δε, διετέλεσε και ως πρόεδρος του ΔΣ του ΠΙΚΠΑ για 12 έτη. Διακρίθηκε για την επιστημονική δράση του αντικειμένου του, την ορθή κρίση και την αγάπη και αφοσίωση στους πάσχοντες και ασθενείς. Ανέπτυξε και κοινωνική, ανθρωπιστική δράση και διατέλεσε ως Δημοτικός Σύμβουλος για 20 χρόνια, με την παράταξη του Δημάρχου κ. Κώστα Καίσερλη, καταλαμβάνοντας πολλά αξιώματα ως Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ζωή και η δράση του, αποτελούν παράδειγμα προς τους νεότερους συναδέλφους ιατρούς, γιατί ξεχώριζε για την πραότητα, την απλότητα και την γλυκύτητα του χαρακτήρα του, θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο του, για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Μύρων Παπαχρήστος

Ο γυναικολόγος γιατρός κ . Μύρων Παπαχρήστος άντεξε τις φωνές και τις ωδίνες τοκετού, δυόμισι χιλιάδων γυναικών, φέρνοντας με αίσιο τρόπο δυόμισι χιλιάδες παιδιά στον κόσμο. Έζησε την αγωνία δεκάδων εγκύων γυναικών, με την απορία στα μάτια, αν το παιδί που περίμεναν θα είναι αρτιμελές και υγιές, αφού τα ιατρικά μέσα τότε για προγεννητικό έλεγχο ήταν πολύ φτωχά.

Για τον αειθαλή κ. Μύρων Παπαχρήστο, μίλησε ο ανιψιός του ιατρός κ. Σεβαστιανός Παπαχρήστου, υιός του αδελφού του αξέχαστου, εξαίρετου χειρουργού Χρήστου Παπαχρήστου.

Ο κ. Μύρων Παπαχρήστος, γεννήθηκε το 1937στο ορεινό και φιλόξενο χωριό Πυλί της Κω.

Γονείς του ήταν οι αείμνηστοι Σεβαστιανός Παπαχρήστος ιατρός, με ανεξίτηλη πορεία ζωής, με μεγάλη ιατρική προσφορά και η Σεβασμία Παπαχρήστου Μύρου.

Αποφοίτησε το 1955 από το Ιπποκράτειο Γενικό Γυμνάσιο Κω και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών μέχρι το 1962. Την ίδια χρονιά υπηρετεί την Στρατιωτική θητεία του στην Χίο, εκτελώντας χρέη εκπαιδευτή υγειονομικού.

Το 1964 ξεκινά την ειδίκευση του στην χειρουργική, για ένα χρόνο στο Νοσοκομείο ‘Ελπίς,’ με διευθυντή τον αείμνηστο συμπατριώτη μας Γεώργιο Ιερομνήμονα και επιμελητή τον αξέχαστο αδελφό του χειρούργο ιατρό, Χρήστο Παπαχρήστο. Έπειτα συνεχίζει την εξειδίκευσή του στην γυναικολογία, στο μαιευτήριο ‘Αλεξάνδρα.’ Διετέλεσε δε ως εσωτερικός βοηθός στο μαιευτήριο ‘Έλενα Βενιζέλου,’ γεγονός που μέχρι το 1968 του προσέδωσε περισσότερη εμπειρία και γνώση. Αν και είχε προοπτικές για καριέρα στη Αμερική, προτίμησε να υπηρετήσει από το μετερίζι της μαιευτικής, την πατρίδα του την Κω, με μεγάλη αγάπη και ιδιαίτερο ζήλο. Τον 1968 προσλαμβάνεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, στην γυναικολογική κλινική την οποία διευθύνει από το 1972 μέχρι το 1981.

Συνεχίζει την δραστηριότητά του, ως θεραπευτής ιατρός του ΙΚΑ, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Ταυτόχρονα συνδράμει στο Νοσοκομείο μας ως μαιευτήρας γυναικολόγος, όποτε τον καλούσαν σε δύσκολα περιστατικά, προσφέροντας τις επιστημονικές γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία του.

Το 2006 ο γιατρός κ. Μύρων Παπαχρήστος, συνταξιοδοτείται και περνάει ήρεμα και ευχάριστα, με την όμορφη οικογένεια που δημιούργησε με την σύζυγο του Καλλιόπη -Πόπη Χατζηθεμιστοκλή, κόρη του αείμνηστου γενικού γιατρού Κώστα Χατζηθεμιστοκλή και τις δυο θυγατέρες του, Κωνσταντίνα και Σεβασμία. Στην κοινωνική του πρόσφορα, διακρίνεται αφού διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω από το 1988 για μία τριετία.

Από το 1991 -2000 εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέως του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος -ΔΙΙΚ και είναι από τότε μέλος της Κωακής επιτροπής του ΔΙΙΚ.

Έχει δε δημοσιεύσει στην πλούσια συγγραφική του δράση, πολλές εργασίες στα Κωακά του Φιλητά, με κεντρικό ενδιαφέρον την μελέτη και ανάλυση των Ιπποκρατικών κειμένων. Συμμετείχε στα Δ.Σ. πολιτιστικών συλλόγων όπως ο Φιλητάς και Αθλητικών όπως ο Ιπποκράτης. Συνέγραψε την βιογραφία του Δωδεκανήσιου αγωνιστή Σκεύου Ζερβού, καθώς και κείμενα που αφορούν τον πρωτοπόρο γυναικολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, εφευρέτη του τεστ ΠΑΠ. Διακρίνεται για την πραότητα και γλυκύτητα του χαρακτήρα, καθώς και για την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, υπηρετώντας πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη.

Χαράλαμπος Κιάρης

Για την ξεχωριστή πορεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα, του μικροβιολόγου κ. Χαράλαμπου Κιάρη δεν είναι αρκετά τα επαινετικά λόγια, μπροστά στην μεγάλη προσφορά του στον άνθρωπο. Ο γιατρός μικροβιολόγος κ. Χαράλαμπος Κιάρης, γεννήθηκε το 1938 στο καταπράσινο χωριό Λαγούδι, του Ασφενδιού της Κω. Το 1944 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Χώρα δηλ στην πόλη της Κω. Το 1956 τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο και στο 1957 μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το 1959 μετεγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απεφοίτησε το1964. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ως έφεδρος Ανθυπίατρος από το 1964 -1966. Έλαβε την ειδικότητα της μικροβιολογίας, στο νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’ και το 1968 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής. Από το 1969 -το 1970 διορίσθηκε ως Διευθυντής στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Καρδίτσας, για την εκπλήρωση ετήσιας υποχρεωτικής υπηρεσίας στην ύπαιθρο χώρα.

Η μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω, τον έφερε πίσω το 1971, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Νυμφεύθηκε την Κωνσταντίνα- Νίνα Γρίβα και απέκτησαν ένα υιό τον Ιπποκράτη ιατρό βιολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και μια θυγατέρα την Μαρία, φιλόλογο. Ο ιατρός κ. Χαράλαμπος Κιάρης, υπηρέτησε ως Διευθυντής Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω και μετέπειτα ως μόνιμος μικροβιολόγος στο ΙΚΑ της Κω. Από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Στα 45 χρόνια της θητείας του στην μικροβιολογία, έδειξε ιδιαίτερο επαγγελματικό και επιστημονικό ζήλο στο λειτούργημά του.

Καθημερινά ζούσε την αγωνιώδη περιέργεια των ασθενών του, ώσπου να δουν ότι στα αποτελέσματα οι αιματολογικές εξετάσεις τους, δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Διετέλεσε γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου για 9 χρόνια και πρόεδρος από το 1983-1986.

Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Πνευματικού Ομίλου Κώων ο Φιλητάς. Είναι μέλος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, ΔΙΙΚ, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλλε μαζί με τον καθηγητή ιατρικής Σπύρο Μαρκέτο. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της εταιρίας φίλων του Ιπποκρατείου Μουσείου στο ΔΙΙΚ και μέλος του Δ.Σ. του ροταριανού ομίλου. Ακόμη είναι μέλος του Αθλητικού Συλλόγου ‘Ανταγόρας,’ καθώς και του κυνηγετικού συλλόγου Κω. Πρωτοστάτησε δε, στην ίδρυση και δημιουργία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κω.

Το πορτραίτο του, συμπληρώνει η πλούσια συγγραφική του δράση, με εργασίες σε θέματα Ιπποκρατικής Ιατρικής και ιστορίας του Ιατρικού Συλλόγου.

Οι ιατροί των οποίων το προφίλ περιγράψαμε, περιληπτικά και μίλησαν συνάδελφοι τους μεταξύ άλλων και ο ωτορινολαρυγγολόγος, κ. Γιώργος Τάλαρος, υπηρέτησαν πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική ιδέα, σε χαλεπούς καιρούς, σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, στερήσεων και μεταπολεμικής ανέχειας, χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και με βοηθητικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, που πολλές φορές δεν είχε την κατάλληλη κατάρτιση.

Αποτελούν οι ανωτέρω τιμηθέντες επιστήμονες γιατροί, φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για τους νεώτερους απογόνους του Ιπποκράτη κληρονόμησαν δε, βαρύ φορτίο στους επόμενους υπηρέτες της ιατρικής επιστήμης. Για αυτό και η τιμητική βραδιά, αποτελούσε ελάχιστη υποχρέωση ευγνωμοσύνης, στους ιατρούς που έσκυψαν με σύμπνοια πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και έπραξαν με ανιδιοτέλεια στο ακέραιο το καθήκον τους.

Σχετικές Εικόνες:

Leave a Comment