image
Απονομή αναμνηστικού τελετής από τον ΠΙΣ

Ο λόγος της προέδρου του ΙΣΚΩ στην τελετή που συνδιοργάνωθηκε με τον ΠΙΣ και το ΔΙΙΚ στο Ασκληπιείο την 26/9/2015..

«Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν»,Η υπέρτατη ιπποκρατική εντολή στον ιατρό!
Σεβασμιότατε, αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αγαπητοί πρόεδροι των ιατρικών μας σχολών, αγαπητοί συνάδελφοι ,κυρίες και κύριοι .
Σας καλωσορίζω στη γη που γέννησε τον Ιπποκράτη, με ιδιαίτερη  χαρά και περηφάνια, εδώ που ο πατέρας της ιατρικής έθεσε νέες βάσεις  στη διδασκαλία της  και έδωσε ξεχωριστή λάμψη στην ιατρική ως επιστήμη.
Συγχαίρω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου να βραβεύσει τους άριστους των αρίστων ,σε πείσμα των καιρών…εδώ που ο Ιπποκράτης εφάρμοσε θεραπευτικές μεθόδους  και δίδαξε το : Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.
Αγαπητοί νέοι συνάδελφοι , ο όρκος που θα απαγγείλετε θεωρείται ως “τελετή περάσματος” για αυτούς που εκπαιδεύτηκαν να ασκούν την ιατρική. Είναι  ο καταστατικός χάρτης της ιατρικής ηθικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας.
Να αγαπήσετε την ιατρική και πάνω από όλα τον άνθρωπο.
Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό,τι εστίν άνθρωπος.
: είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν γνωρίζει  ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος
και δεσμευτείτε :
: Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον.
Όσο τον όρκο μου, λοιπόν, θα τηρώ και δεν θα τον παραβαίνω, είθε να έχω καλό όνομα και στη ζωή και στη τέχνη μου και να με εκτιμούν για πάντα όλοι οι άνθρωποι.                        
Ευχαριστώ

Σχετικές Εικόνες:

Leave a Comment